Τα ενδοπαράσιτα μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες, εμέτους, απώλεια βάρους, κακή ανάπτυξη στα νεαρά ζώα (σκυλάκια και γατάκια) και θαμπό τρίχωμα.
Τα εξωπαράσιτα είναι υπεύθυνα για δερματοπάθειες με έντονο κνησμό, αναιμία (ιδίως σε μικρόσωμα κουτάβια και γατάκια, σε έντονη παρασίτωση μπορεί να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο), μεταδίδουν όμως και πολύ σοβαρά νοσήματα (αιμομπαρτονέλλωση της γάτας,ερλιχίωση και νόσος του Lyme στο σκύλο κ.ά.) τα οποία είναι επικίνδυνα για τη ζωή του ζώου.
Η αποπαρασίτωση στα νεαρά ζώα ξεκινάει συνήθως μετά την ηλικία των 30-40 ημερών.
Στα κουτάβια, για τα ενδοπαράσιτα δίνουμε συνήθως ειδικές αντιπαρασιτικές κρέμες (πάστες) (ή χαπάκια αν πρόκειται για κουτάβι πολύ μεγαλόσωμης φυλής), για τρεις συνεχόμενες ημέρες κι επαναλαμβάνουμε την τριήμερη αυτή χορήγηση 15 ημέρες μετά. Στη συνέχεια και μέχρι την ηλικία των έξι μηνών επαναλαμβάνουμε την αγωγή (συνήθως με χαπάκι από εκεί και μετά) μία φορά κάθε μήνα. Από την ηλικία των 6 μηνών και μετά ο σκύλος πρέπει να παίρνει προληπτικά χάπι για τα ενδοπαράσιτα κάθε 3-4 ή 6 μήνες, ανάλογα με το είδος της τροφής που τρώει, τον χώρο και τη περιοχή που μένει, εφόρου ζωής. Για τα εξωπαράσιτα, μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων και ιδίως στα μικρόσωμα κουτάβια, χρησιμοποιούμε ειδικά παρασιτοκτόνα φάρμακα σε μορφή spray (σε όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι). Αν έχουμε έντονη παρασίτωση επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή 2 εβδομάδες μετά, αλλιώς, σε προληπτικό σχήμα, 1 μήνα μετά την αρχική εφαρμογή. Έπειτα, σε μορφή spray όπως στην αρχή, ή αμπούλας (spoton) που εφαρμόζεται στο δέρμα της ράχης του σκύλου, για όλη του τη ζωή το ζώο πρέπει να ακολουθεί προληπτική αγωγή για τα εξωπαράσιτα (τουλάχιστον από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου).
Στα γατάκια ακολουθούμε αντίστοιχη αγωγή, με ειδικά για γάτες φάρμακα φυσικά. Το αντιπαρασιτικό πρόγραμμα διαφέρει σε 2 σημεία ουσιαστικά και αφορά στην αγωγή για τα ενδοπαράσιτα :
Οι δύο αρχικές (ανά 15ήμερο) χορηγήσεις γίνονται για 2 (κι όχι 3 όπως στο σκύλο) διαδοχικές ημέρες
Δεν χρειάζονται μηνιαίες επαναλήψεις μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, αλλά η γατούλα (μετά τις πρώτες 2 χορηγήσεις) ξεκινάει κανονικά τις ανά τρίμηνο, τετράμηνο ή εξάμηνο επαναλήψεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται για όλη της τη ζωή. Σε ό,τι αφορά στα εξωπαράσιτα ισχύει ό,τι προαναφέραμε και για το σκύλο, με αντίστοιχα φάρμακα για γάτες.
Φυσικά, όλα όσα προαναφέραμε είναι προληπτικά μέτρα και ο κτηνίατρός σας μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αν κρίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα με παράσιτα στο σκύλο ή τη γάτα σας.