Στοματικός έλεγχος

Στοματικός έλεγχος    

Η στοματική υγιεινή είναι τόσο σημαντική για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο. Όπως εμείς, έτσι και τα κατοικίδιά μας έχουν ανάγκη από προληπτικά μέτρα που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων τους.

Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα, από απλά (π.χ. άρνηση λήψης σκληρών τροφών, δυσοσμία του στόματος, έμετοι λόγω μη καλής μάσησης της τροφής, κακής ποιότητας τρίχωμα στη γάτα λόγω μη αυτοπεριποίησης, σιελόρροια με ή χωρίς παρουσία αίματος) μέχρι πιο σοβαρά (έλκη στη στοματική κοιλότητα, περιοδοντίτιδα-υποχώρηση των ούλων και του οστού της γνάθου, απώλεια δοντιών, μικροβιακές μολύνσεις του στόματος-αποστήματα) ή ακόμη και θανατηφόρα (βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, λόγω μετανάστευσης μικροβίων από το στόμα στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως σε ζώα με βαλβιδοπάθειες).Και βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι ένα ζώο με προβλήματα στη στοματική του κοιλότητα οδηγείται αργά αλλά σταθερά στη δημιουργία χρόνιας γαστρίτιδας,με τα αμέσως παραπάνω συμπτώματα,δηλαδή απώλεια σωματικού βάρους,κακή όψη τριχώματος, αβιταμινώσεις κ.α.

Ο σκύλος συνήθως υποφέρει από τη συσσώρευση πέτρας στο όριο ούλου-δοντιού (επικάθηση καφεκίτρινου υλικού), που δημιουργεί ερεθισμό στα ούλα και αποτελεί άριστο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Αν η κατάσταση αυτή δε διορθωθεί, ο ερεθισμός και η μόλυνση επεκτείνονται με τα δυσάρεστα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν. Για τη πρόληψη και την καθυστέρηση της εμφάνισης της πέτρας, καλό είναι τα κουτάβια να συνηθίζουν από μικρά να τρέφονται με καλής ποιότητας ξηρή τροφή, να τρώνε (με μέτρο φυσικά) λιχουδιές του εμπορίου κατάλληλες για τον καθαρισμό των δοντιών τους (όχι αληθινά κόκαλα κατά προτίμηση), να διορθώνονται έγκαιρα ανατομικά ή άλλα προβλήματα του στόματος (π.χ. εξαγωγή παραμενόντων νεογιλών δοντιών στα μικρόσωμα κυρίως κουτάβια, διόρθωση κακής σύγκλεισης των γνάθων-ορθοδοντικά προβλήματα, εξαγωγή ή επανορθωτικές τεχνικές σε σπασμένα δόντια κ.λ.π.) και να συνηθίζουν τον καθαρισμό των δοντιών από τον ιδιοκτήτη τους με ειδική οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για σκύλους (όχι σε σκύλους με τάση να δαγκώνουν φυσικά). Ο καθαρισμός, αφού έχει εγκατασταθεί η πέτρα, γίνεται υπό γενική αναισθησία από τον κτηνίατρο με ειδικά ξέστρα ή, ακόμη καλύτερα, με οδοντιατρική συσκευή υπερήχων. Στο Κτηνιατρικό Κέντρο “Cura Animalis”, ο καθαρισμός αλλά και η στίλβωση (δηλαδή το γυάλισμα) των δοντιών, γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας συσκευή υπερήχων. Τέλος, κάποιες φυλές και ιδιαίτερα όπως τα Boxer, παρουσιάζουν κάποιες φορές τη λεγόμενη καλοήθη υπερπλασία των ούλων. Δεν πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση (δεν είναι νεοπλασία), αλλά όταν ο ιστός των ούλων αυξάνεται τόσο που τραυματίζεται δημιουργώντας πληγές και προκαλεί πρόβλημα στη μάσηση του σκύλου, τότε θα πρέπει να εκτέμνεται χειρουργικά.

stomatikos-elegxos-gatasΗ γάτα, εκτός από τη πέτρα, που έχει την ίδια κλινική εικόνα και αντιμετώπιση όπως στο σκύλο, μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στη στοματική κοιλότητα εξ αιτίας συστηματικών νοσημάτων όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η λοιμώδης λευχαιμία και η ανοσοποιητική Ανεπάρκεια (το Aids) της γάτας. Γι'αυτό, καλό είναι όταν μια γάτα πάσχει από ουλίτιδα με ή χωρίς την παρουσία πέτρας, να ελέγχεται αιματολογικά για τα παραπάνω νοσήματα. Αν συνυπάρχει κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα, παράλληλα με τον καθαρισμό των δοντιών που γίνεται ακριβώς όπως και στο σκύλο, ακολουθείται και η κατάλληλη αγωγή για το υποκείμενο πρόβλημα. Εκτός από τα παραπάνω, στη γάτα συναντάται και η ιδιοπαθής στοματίτιδα-ουλίτιδα, που θεωρείται αυτοάνοσης αιτιολογίας. Η διάγνωση γίνεται με αποκλεισμό των παραπάνω αιτίων και με βιοψία ιστοτεμαχίου από τη προσβεβλημένη περιοχή του στόματος. Η αγωγή και σε αυτή τη περίπτωση περιλαμβάνει καθαρισμό των δοντιών και αφαίρεση κάποιων από αυτά καθώς και φαρμακευτική αγωγή (ανακουφιστική ουσιαστικά) με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβίωση (τελευταία κυκλοφορεί και σκεύασμα ιντερφερόνης γάτας στην ελληνική αγορά με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις της ιδιοπαθούς στοματίτιδας, της λοιμώδους λευχαιμίας και του Aids της γάτας). Σύμφωνα με τα παραπάνω, η πρόληψη των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας της γάτας περιλαμβάνει το τάισμα καλής ποιότητας ξηρής τροφής μετά τον απογαλακτισμό της νεαρής γάτας, τον καθαρισμό των δοντιών από τον ιδιοκτήτη (όπως στο σκύλο, αν και είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσει η γάτα κάτι τέτοιο και αναφερόμαστε μόνο σε εξαιρετικά ευάγωγες και ήρεμες γάτες), ο εμβολιασμός κατά της λοιμώδους λευχαιμίας και η στείρωση των ζώων που έρχονται σε επαφή με άγνωστες γάτες, για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών της λοιμώδους λευχαιμίας και του Aids.

'Αλλα προβλήματα, κοινά και για τα δύο είδη, είναι τραυματισμοί κυρίως από ξένα σώματα (κόκαλα, μεταλλικά αντικείμενα όπως βελόνες ραψίματος) που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία αποστημάτων, εγκαύματα κυρίως από καυστικές ουσίες (π.χ. ασβέστης) καθώς και νεοπλασίες (καλοήθεις ή κακοήθεις).

Συμπερασματικά λοιπόν,σε νεαρά ζώα καλό είναι να τα μάθετε από νωρίς στο βούρτσισμα των δοντιών,σίγουρα να τα ταίζετε μόνο με καλής ποιότητας ξηρά τροφή κι από την ηλικία των 4-5 ετών (ή νωρίτερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τη κατάσταση των δοντιών) να κανονίζετε με τον κτηνίατρο σας να τους καθαρίζει τα δόντια με υπερήχους και να τους τα γυαλίζει κάθε 6 μήνες ή το πολύ ετησίως (ανάλογα με το πόσο σύντομα επανεμφανίζεται το πρόβλημα).Ποτέ μην ξεχνάτε ότι ένα υγειές στόμα,με γερά δόντια,χωρίς πέτρα ,ουλίτιδα κι εντέλει χωρίς στοματίτιδα-περιοδοντίτιδα,σε συνδιασμό με υγειή στοματικό βλεννογόνο,υποδηλώνει υγεία συστηματική όλου του οργανισμού και χαρίζει μακροζωία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποπαρασιτώσεις Εμβολιασμοί »
Βρίσκεστε εδώ: Home ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ