Αποπαρασιτώσεις

Αποπαρασιτώσεις    

Βασικό κομμάτι της προληπτικής κτηνιατρικής αποτελεί η μέριμνα κατά των Ενδοπαρασίτων (σκουλήκια, ταινίες, εχινόκοκκος) και Εξωπαρασίτων (ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια, κουνούπια, σκνίπες). Οι μικροοργανισμοί αυτοί ευθύνονται για πληθώρα ασθενειών τόσο των σκύλων, όσο και των γατών.

Σκύλος

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ

Προκειμένου να διασφαλίσετε την προστασία του κατοικιδίου σας από τα Εξωπαράσιτα (τα κυριότερα εκ των οποίων είναι οι Ψύλλοι, τα Τσιμπούρια όλο το χρόνο και οι Σκνίπες και τα Κουνούπια τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβριο) υπάρχουν διάφορα σκευάσματα διαφορετικών ουσιών και συνδυασμού αυτών. Η πιο απλή συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι η εφαρμογή Μηνιαίως αντιπαρασιτικής Αμπούλας.

Επιπρόσθετα, έμφαση να δίνεται τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβρη, λόγω της παρουσίας των Κουνουπιών και Σκνιπών, τα οποία είναι φορείς δυο σοβαρών ασθενειών, της Διροφιλαρίωσης και της Λεϊσμανίωσης αντίστοιχα. Ως επιπρόσθετη προφύλαξη να τοποθετείται Αντιπαρασιτικό Περιλαίμιο, και να γίνεται χρήση καθημερινά (πρωί-βράδυ) Εντομοαπωθητικού spray κατά των παρασίτων αυτών. Ειδικότερα, για το spray, τονίζεται ο ψεκασμός των άτριχων σημείων του σώματος (αυτιά, μασχάλες, κοιλιά).

Αντιπαρασιτική Αμπούλα (tips)

  • Η τοποθέτηση της Αμπούλας να γίνεται ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
  • Η επιλογή της κατάλληλης Αντιπαρασιτικής Αμπούλας να γίνεται με βάση την Εποχή και το Σωματικό Βάρος του κατοικιδίου σας.
  • 1-2μέρες πριν και 3-4μέρες μετά την εφαρμογή φροντίζετε το δέρμα του να είναι στεγνό, ώστε με τη λιπαρότητα του δέρματος να διαχυθεί το περιεχόμενο της Αμπούλας σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, αλλά και να μην ξεπλυθεί.
  • Η εφαρμογή της Αμπούλας γίνεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης από τη βάση της ουράς ως το σβέρκο εφόσον πρόκειται για κοντότριχα σκυλάκια, ή σε τρία σημεία (σβέρκο, ράχη, βάση ουράς) στην επιφάνεια του δέρματος. Πρώτα διαχωρίζετε τις τρίχες και έπειτα αδειάζετε το περιεχόμενο της Αμπούλας ισόποσα στα τρία σημεία.

Τους Χειμερινούς μήνες, ή σε περίπτωση Ευαισθησίας του δέρματος, ακόμα και για πρακτικούς λόγους, μπορείτε αντί για την Αντιπαρασιτική Αμπούλα να δώσετε Αντιπαρασιτικό χάπι. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι μασώμενο δισκίο (δηλαδή δίνεται ως λιχουδιά) και έχει διάρκεια 3μηνών κατά των Τσιμπουριών και Ψύλλων. Εάν αποφασίσετε να το χορηγείτε όλο το χρόνο, τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβριο να ψεκάζετε πολύ καλά το ζωάκι σας με το Εντομοαπωθητικό spray.

**Σε κουτάβια ηλικίας κάτω των 8 εβδομάδων να αποφεύγεται τη χρήση Αμπούλας και να χρησιμοποιείται αντίστοιχο spray. Ο συγκεκριμένος ψεκασμός να γίνεται ΣΕ ΟΛΗ την επιφάνεια του σώματος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ

Η μολύνσεις από Ενδοπαράσιτα (ή Σκουλήκια του Εντέρου και Σκουλήκια της Καρδιάς) μπορούν να προληφθούν με τη χορήγηση Αντιπαρασιτικών χαπιών 3φορές το χρόνο. Τονίζουμε ότι στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, ή/και σε λοιπές περιοχές που κρίνεται σκόπιμο, η χορήγηση του χαπιού πρέπει να γίνεται μηνιαίως για την πρόληψη της νόσου Διροφιλαρίωσης.

Για τα κουταβάκια ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων χορηγούνται Αντιπαρασιτικές πάστες. Για το δοσολογικό σχήμα και τον τρόπο χορήγησης σας ενημερώνουμε στην πρώτη επίσκεψή σας στην Κλινική.

Γάτα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ

Προκειμένου να διασφαλίσετε την προστασία του κατοικιδίου σας από τα Εξωπαράσιτα (Ψύλλοι και Τσιμπούρια) υπάρχουν διάφορα σκευάσματα, διαφορετικών ουσιών και συνδυασμού αυτών.

Στις γατούλες γίνεται χρήση κυρίως Αντιπαρασιτικής Αμπούλας και spray, ενώ υπάρχουν και σκευάσματα σε μορφή δισκίου, καθώς και Αντιπαρασιτικά περιλαίμια.

Η εξωπαρασιτική αγωγή εστιάζει κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το παρασιτικό φορτίο του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερο και συστήνεται η εφαρμογή της Αμπούλας ανά μήνα, ακόμα και στα κατοικίδια που ζουν αποκλειστικά εντός του σπιτιού.

Η εφαρμογή της Αμπούλας στη Γάτα να γίνεται μόνο στην περιοχή του σβέρκου, ή/και στη βάση της ουράς.

**Σε γατάκια ηλικίας κάτω των 8 εβδομάδων να αποφεύγεται τη χρήση Αμπούλας και να χρησιμοποιείται αντίστοιχο spray. Ο συγκεκριμένος ψεκασμός να γίνεται ΣΕ ΟΛΗ την επιφάνεια του σώματος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΤΑ

Οι μολύνσεις από Ενδοπαράσιτα (ή Σκουλήκια του Εντέρου) μπορούν να προληφθούν με τη χορήγηση Αντιπαρασιτικών χαπιών 2-3φορές το χρόνο. Σε περίπτωση δυσκολίας χορήγησης του χαπιού, υπάρχουν αντίστοιχες Αμπούλες, οι οποίες εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο με αυτές του Εξωπαρασιτισμού.

Για τα γατάκια ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων χορηγούνται Αντιπαρασιτικές πάστες. Για το δοσολογικό σχήμα και τον τρόπο χορήγησης σας ενημερώνουμε στην πρώτη επίσκεψή σας στην Κλινική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Στοματικός έλεγχος »
Βρίσκεστε εδώ: Home ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΕΙΣ