ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

"Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις ένα πρόβλημα από το να προσπαθείς να το διορθώσεις. Με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα (εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, έλεγχο της στοματικής υγείας), τακτικά check up κι έλεγχο του βάρους σε ζώα με τάση παχυσαρκίας, προλαμβάνουμε πολλά προβλήματα ή φροντίζουμε να τα αντιμετωπίσουμε μόλις αυτά αρχίσουν να εμφανίζονται, έχοντας έτσι περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες για τη θεραπεία τους."

Αποπαρασιτώσεις    

Βασικό κομμάτι της προληπτικής κτηνιατρικής αποτελεί η μέριμνα κατά των Ενδοπαρασίτων (σκουλήκια, ταινίες, εχινόκοκκος) και Εξωπαρασίτων (ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια, κουνούπια, σκνίπες). Οι μικροοργανισμοί αυτοί ευθύνονται για πληθώρα ασθενειών τόσο των σκύλων, όσο και των γατών.

Στοματικός έλεγχος    

Η στοματική υγιεινή είναι τόσο σημαντική για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο. Όπως εμείς, έτσι και τα κατοικίδιά μας έχουν ανάγκη από προληπτικά μέτρα που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων τους.

Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται προβλήματα, από απλά (π.χ. άρνηση λήψης σκληρών τροφών, δυσοσμία του στόματος, έμετοι λόγω μη καλής μάσησης της τροφής, κακής ποιότητας τρίχωμα στη γάτα λόγω μη αυτοπεριποίησης, σιελόρροια με ή χωρίς παρουσία αίματος) μέχρι πιο σοβαρά (έλκη στη στοματική κοιλότητα, περιοδοντίτιδα-υποχώρηση των ούλων και του οστού της γνάθου, απώλεια δοντιών, μικροβιακές μολύνσεις του στόματος-αποστήματα) ή ακόμη και θανατηφόρα (βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, λόγω μετανάστευσης μικροβίων από το στόμα στην καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως σε ζώα με βαλβιδοπάθειες).Και βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι ένα ζώο με προβλήματα στη στοματική του κοιλότητα οδηγείται αργά αλλά σταθερά στη δημιουργία χρόνιας γαστρίτιδας,με τα αμέσως παραπάνω συμπτώματα,δηλαδή απώλεια σωματικού βάρους,κακή όψη τριχώματος, αβιταμινώσεις κ.α.

Εμβολιασμοί    

O εμβολιασμός του σκύλου και της γάτας είναι από τα βασικότερα μέσα προληπτικής ιατρικής των μικρών μας φίλων. Ένα σωστά εμβολιασμένο ζώο έχει ελάχιστες πιθανότητες να μολυνθεί από ιούς και βακτήρια με τα οποία έρχεται σε επαφή όταν βγαίνει από το σπίτι ή που εμείς μηχανικά μπορούμε να μεταφέρουμε από έξω με τα ρούχα ή τα παπούτσια μας. Πιο συγκεκριμένα, οι σκύλοι εμβολιάζονται κατά της λύσσας, της λεπτοσπείρωσης, της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας, της λοιμώδους ηπατίτιδας, της νόσου του Carré (“μόρβα”) και της παρβοεντερίτιδας (“τύφος”). Οι γάτες εμβολιάζονται κατά του συνδρόμου του ανώτερου αναπνευστικού (ρινοτραχεΐτιδα, καλυκοϊός, πανλευκοπενία, χλαμύδια), της λύσσας, της λοιμώδους περιτονίτιδας και της λοιμώδους λευχαιμίας.

Check-up    

Μαζί με τους εμβολιασμούς και τις προληπτικές αγωγές για τα ένδο- κι έξω-παράσιτα του κατοικιδίου σας, καλό θα ήταν να μπει στο πρόγραμμα κι ένας, τουλάχιστον, προληπτικός αιματολογικός έλεγχος κάθε χρόνο. Ο λόγος είναι απλός,διότι είναι πολύ ευκολότερο να αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα αν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο παρά όταν θα έχει προχωρήσει κι, ενδεχομένως, δημιουργήσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στον οργανισμό.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι λοιμώδους αιτιολογίας ή μη. Ιδίως ο σκύλος κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες εκτίθεται σε πολλούς κινδύνους λόγω του ότι τα παράσιτα που μεταφέρουν σε αυτόν λοιμώδη νοσήματα (π.χ οι σκνίπες τη λεϊσμανίωση-''καλααζάρ'', τα τσιμπούρια την ερλιχίωση και τη νόσο του Lyme, τα κουνούπια τη διροφιλαρίωση-''σκουλήκι της καρδιάς''), λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος απαντώνται σε αφθονία σε όλη την Ελλάδα..

Διαχείριση βάρους    

Πολλοί κάτοχοι σκύλων και γατών θεωρούν ότι ευχαριστούν τα κατοικίδιά τους με το να τα ταΐζουν πολύ αλλά και με τροφές που δεν είναι πραγματικά κατάλληλες για τη διατροφή τους. Επίσης λόγω έλλειψης χρόνου, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από όσους εργάζονται, καθώς και χώρους άσκησης των ζώων (π.χ. κήπος, αυλή), πολλοί σκύλοι και γάτες συχνά ασκούνται λίγο ή και καθόλου.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι λοιμώδους αιτιολογίας ή μη. Ιδίως ο σκύλος κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες εκτίθεται σε πολλούς κινδύνους λόγω του ότι τα παράσιτα που μεταφέρουν σε αυτόν λοιμώδη νοσήματα (π.χ οι σκνίπες τη λεϊσμανίωση-''καλααζάρ'', τα τσιμπούρια την ερλιχίωση και τη νόσο του Lyme, τα κουνούπια τη διροφιλαρίωση-''σκουλήκι της καρδιάς''), λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος απαντώνται σε αφθονία σε όλη την Ελλάδα..

Καλλωπισμός    

Η περιποίηση του κατοικιδίου (Σκύλου και Γάτας) είναι πολύ σημαντική για την υγεία και ευζωία του. Η σωστή και τακτική περιποίηση του τριχώματος του κατοικιδίου σας μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης δερματοπαθειών και βελτιώνει την ποιότητα της τρίχας. Κατά το Λούσιμο-Χτένισμα απομακρύνεται η σκόνη και τα νεκρά κύτταρα/τρίχες, ενώ παράλληλα ελέγχεται η ύπαρξη ή όχι μικροοργανισμών (ψύλλους, τσιμπούρια) και ξένων σωμάτων (άγανα-αγκάθια).

Βρίσκεστε εδώ: Home ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ