ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αιματολογικό    

Το κτηνιατρικό κέντρο Cura Animalis διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό με τον οποίο ελέγχουμε άμεσα τη γενική κατάσταση του ζώου σας. Μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 10 λεπτά) να έχουμε τα αποτελέσματα από τη γενική αίματος του σκύλου ή της γάτας σας, ελέγχοντας κρίσιμες παραμέτρους οι βασικότερες των οποίων είναι ο αιματοκρίτης του, τα λευκά του αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλιά του. Πολλά είναι τα νοσήματα που προκαλούν αλλαγές στη γενική αίματος των ζώων (για παράδειγμα η λεϊσμανίωση- “καλααζάρ” προκαλεί αναιμία, η ερλιχίωση του σκύλου εμφανίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια κι ενδεχομένως υψηλά ή χαμηλά λευκά, η αιμομπαρτονέλλωση της γάτας προκαλεί πτώση των αιμοπεταλίων, το Aids της γάτας χαμηλά λευκά κ.ά.). Η γενική αίματος είναι από τις βασικότερες εξετάσεις που γίνεται τόσο προληπτικά σε υγιή όσο και σε ασθενή ζώα.

 

Βιοχημικό    

Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχο, σε ζώα με προβλήματα υγείας ή κατά το προεγχειρητικό- προαναισθητικό έλεγχο, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Με τις βιοχημικές εξετάσεις σε εξειδικευμένο κτηνιατρικό βιοχημικό αναλυτή μπορούμε εύκολα και γρήγορα (σε 10-15 λεπτά) να ελέγξουμε τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος, τα επίπεδα γλυκόζης και άλλες βιοχημικές παραμέτρους του αίματος που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια σφαιρική άποψη για την κατάσταση του οργανισμού του ζώου, να καταλήξουμε σε διάγνωση ή να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις αν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

 

Μικροβιολογικό    

Όπως κι εμείς, έτσι και τα κατοικίδιά μας συχνά υποφέρουν από λοιμώξεις μικροβιακές ή μυκητιακές. Συνήθως αυτές αφορούν το δέρμα, τον ακουστικό πόρο και το ουροποιητικό σύστημα. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους η καλύτερη μέθοδος είναι η αναζήτηση του υπεύθυνου μικροοργανισμού και του κατάλληλου φαρμάκου για την καταπολέμησή του. Αυτό γίνεται εύκολα με τη λήψη λίγου υλικού (τρίχες, ούρο, υγρό από απόστημα ή από τον έξω ακουστικό πόρο κλπ) και την αποστολή του σε εξειδικευμένο κτηνιατρικό μικροβιολογικό εργαστήριο για τη διενέργεια καλλιέργειας-αντιβιογράμματος (για μικρόβια) ή καλλιέργειας για μύκητες (πχ δερματόφυτα- “τριχοφάγος”) ανάλογα με το πρόβλημα.

 

Ορμονολογικό    

Οι ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις που σχετίζονται με τους ενδοκρινείς αδένες και τις ορμόνες που αυτοί παράγουν), είναι αρκετά συχνές στον σκύλο και τη γάτα, ιδίως σε μεσήλικα και υπερήλικα ζώα. Συχνότερα μας απασχολούν στη πράξη παθήσεις των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς αδένος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι εκδηλώσεις της διαταραχής της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων ποικίλλουν ανάλογα με τον αδένα, την πάθηση (υπο- ή υπερλειτουργία) αλλά και το είδος του ζώου. Συνήθως τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι αύξηση της επιθυμίας για νερό και της ποσότητας των ούρων (πολυουρία- πολυδιψία), αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους χωρίς προφανή αίτια, επιθυμία για περισσότερο φαγητό (πολυφαγία), αλλαγές στη συμπεριφορά (ληθαργικότητα ή ευερεθιστότητα), δερματικές αλλοιώσεις (συνήθως συμμετρική υποτρίχωση χωρίς κνησμό) κ.ά.

Υπέρηχοι Doppler έγχρωμοι    

Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στα κατοικίδια ζώα το υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που είναι συχνά απαραίτητη για να τεθεί διάγνωση, να αποφύγουμε επεμβατικές διαγνωστικές τεχνικές (π.χ. ερευνητική λαπαροτομή) και να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο δίνοντας εξ'αρχής την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή ή προχωρώντας σε χειρουργική επέμβαση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Από τα πιο ευχάριστα (διάγνωση κυοφορίας) μέχρι τα πιο δύσκολα (νεοπλασίες σε διάφορα εσωτερικά όργανα, ξένα σώματα στο πεπτικό σύστημα, ουρολιθιάσεις, προστατίτιδες, περιτονίτιδα, καρδιοπάθειες), η διενέργεια υπερηχοτομογραφικής εξέτασης μας βοηθάει να καταλήξουμε σε ασφαλέστερο συμπέρασμα με τις εικόνες που παίρνουμε αλλά και με τη λήψη υλικού με βελόνη για διενέργεια κυτταρολογικής εξέτασης ή/και καλλιέργειας.

Ωτοσκοπήσεις με κάμερα    

Αλλεργίες, παράσιτα, ξένα σώματα (αγκάθια- “άγανα”), απροσεξία κατά το μπάνιο και άλλες αιτίες πολύ συχνά οδηγούν στην εμφάνιση ωτίτιδας στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Η απαραίτητη εξέταση στις περιπτώσεις αυτές είναι η ωτοσκόπηση, η εξέταση δηλαδή του έξω ακουστικού πόρου. Στο κτηνιατρικό κέντρο Cura Animalis εξετάζουμε το ζώο σας με ωτοσκόπιο που προβάλλει την εικόνα σε οθόνη, ώστε να βλέπετε κι εσείς το πρόβλημα του ζώου αλλά και την εξέλιξη της θεραπείας.

 

Ακτινολογικό    

Η λήψη ακτινογραφίας (ή ακτινογραφιών, ανάλογα με το πρόβλημα) είναι απαραίτητη στα περισσότερα χειρουργικά και παθολογικά περιστατικά. Η διαδικασία είναι συνήθως απλή και σύντομη. Το ζώο τοποθετείται στο τραπέζι του ειδικού ακτινολογικού μηχανήματος. Ο ιδιοκτήτης φοράει ειδική προστατευτική ποδιά και συγκρατεί το ζώο στην κατάλληλη θέση που του υποδεικνύεται από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό (η ακτινοβολία που δέχεται το άτομο που συγκρατεί το ζώο είναι πολλές φορές μικρότερη από το να έβγαζε ο ίδιος μια ακτινογραφία και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία του, εκτός αν πρόκειται για γυναίκα και υπάρχει περίπτωση κυοφορίας!!).

Μυελογραφίες    

Ίσως δεν είχατε ποτέ σκεφτεί ότι ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από δισκοπάθεια. Κι όμως, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα ειδικά σε φυλές με προδιάθεση όπως τα cocker spaniel, dachshund, basset hound, poodle, κ.ά. Η πίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων της σπονδυλικής στήλης από μεσοσπονδύλιο δίσκο (δισκοπάθεια), τραυματισμό, αιμάτωμα ή νεοπλασίες και τα νευρολογικά και κινητικά προβλήματα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των παραπάνω, δεν είναι σπάνια στην κτηνιατρική πράξη. Ένας από τους καλύτερους και πιο προσιτούς (μέχρι τώρα τουλάχιστον, από άποψη γνώσης κι εξοπλισμού) διαγνωστικός δρόμος για προβλήματα όπως τα παραπάνω είναι η διενέργεια μυελογραφίας.

Καρδιογραφήματα    

Στο Κτηνιατρικό Κέντρο μας, κάνουμε καρδιογραφήματα με προηγμένης τεχνολογίας καρδιογράφο της KRUUSE,τόσο σε προληπτικό επίπεδο(check up),όσο και κατά την διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων ,για μεγαλύτερο έλεγχο κι ασφάλεια των ζώων κατά την αναισθησία.

Βρίσκεστε εδώ: Home ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ