Μαρία Στογιάννου
Δημοσιεύθηκε σε Blog

Ψευδοκύηση Σκύλου

Η Ψευδοκύηση-το λεγόμενο ανεμογκάστρι-είναι ένα φυσιολογικό σύνδρομο κατά το οποίο η σκυλίτσα εμφανίζει συμπεριφορά επίτοκου ζώου. Εμφανίζεται σε αστείρωτες, μη έγκυες σκυλίτσες κατά το τέλος του σταδίου του Διοίστρου.

Οιστρικός κύκλος

Για την πλήρη κατανόηση της κατάστασης αυτής με απλά λόγια θα αναφέρω τη φυσιολογική πορεία του οιστρικού κύκλου του θηλυκού σκύλου, και τα στάδια αυτού.

Στη Σκυλίτσα ο οιστρικός κύκλος διαρκεί περίπου 6 μήνες (δηλαδή 2 φορές τον χρόνο-περίπου-έχει περίοδο). Κάθε οιστρικός κύκλος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Πρόοιστρο: Διαρκεί συνήθως 9 μέρες (από 3 έως 21 μέρες). Σ’ αυτό το στάδιο τα χείλη του αιδοίου είναι εξοιδημένα, παρατηρείται στα περισσότερα ζώα αιμορραγικό έκκριμα, τα αρσενικά δείχνουν ενδιαφέρον για το θηλυκό, ενώ εκείνη όχι, και τέλος η σκυλίτσα μπορεί να εμφανίζει συχνοουρία.
  • Οίστρο: Διαρκεί συνήθως 9 μέρες (από 3 έως 21 μέρες). Το αιδοίο παραμένει εξοιδημένο, ενώ η σκυλίτσα φαίνεται να δέχεται την προσέγγιση/επίβαση των αρσενικών με προθυμία.
  • Δίοιστρο: Διαρκεί περίπου 2-2,5 μήνες (εφόσον η σκυλίτσα δεν έμεινε έγκυος).
  • Άνοιστρο: Διαρκεί περίπου 3 μήνες (από 1 έως 11 μήνες). Το στάδιο αυτό θεωρείται το στάδιο ανάπαυσης του γεννητικού συστήματος.

Τι βλέπω στη Σκυλίτσα μου

Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης οφείλονται στη γρήγορη μείωση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης και στην αύξηση της συγκέντρωσης της προλακτίνης που συμβαίνουν φυσιολογικά στη συγκεκριμένη φάση του οιστρικού κύκλου του ζώου.

Το ζωάκι μας εμφανίζει συμπεριφορά επίτοκου-το βλέπουμε να δημιουργεί κάποιου είδους φωλιά σε ασφαλές και ήσυχο μέρος, παρουσιάζει απροθυμία απομάκρυνσης από αυτή, γλείφει συχνά τα γεννητικά της όργανα, υιοθετεί άψυχα αντικείμενα (κουκλάκια, παπούτσια), οι μαστοί είναι διογκωμένοι και υπάρχει παρουσία γάλακτος, ή/και ανορεξία.

Πιο σπάνια συμπτώματα είναι ο εμετός, διάρροιες, πολυουρία, πολυδιψία, διόγκωση κοιλιάς κ.ά.

Αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα αναμένεται να υποχωρήσουν σε 2-4 βδομάδες. Στο χρονικό διάστημα αυτό προτείνεται η αποθάρρυνση της συμπεριφοράς του επίτοκου (απομακρύνουμε το υιοθετημένο αντικείμενο, χαλάμε τη φωλιά), καθώς και συχνότερες βόλτες και ενασχόληση με τη σκυλίτσα.

Επιπλέον, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για τη διακοπή της γαλακτοπαραγωγής, αν αυτή δε δείχνει να περιορίζεται. Η στάση του γάλακτος στους μαστούς μπορεί να προκαλέσει μαστίτιδα.

Να αποφεύγεται το άρμεγμα και η εφαρμογή επιθεμάτων στους μαστούς, καθώς διεγείρουν τη γαλακτοπαραγωγή.

Τα ζώα που εμφανίζουν Ψευδοκύηση τείνουν να επανεμφανίζουν το σύνδρομο, γι’ αυτό ως οριστική μέθοδος αντιμετώπισης προτείνεται η στείρωση της σκυλίτσας.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Ψευδοκύηση Σκύλου