Μαρία Στογιάννου
Post by Δημοσιεύθηκε σε Blog

Ταξίδι με το κατοικίδιό μου

Είναι δύσκολο να αποχωριστούμε τα κατοικίδιά μας, ακόμα και σε ταξίδια διάρκειας λίγων ημερών. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να είναι εύκολες και ευχάριστες οι μετακινήσεις μας;;

Ταξίδι στο Εσωτερικό ή Εξωτερικό;

Για την ασφάλεια των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς, αλλά και την δημόσια υγεία, κάθε κράτος έχει θεσπίσει τους δικούς του νόμους και διατάξεις σχετικά με την μεταφορά των κατοικιδίων. Πριν το αναμενόμενο ταξίδι θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις της μετακίνησης του κατοικιδίου σας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να δοθούν από τα τμήματα κράτησης εισιτηρίων και την πρεσβεία του κράτους που πρόκειται να επισκεφτείτε.

Ταξίδι με Ι.Χ. ή άλλο μέσο μεταφοράς

Οι πιο συχνές μετακινήσεις μας είναι εντός Ελλάδας, με ιδιωτικό όχημα. Αυτές οι μετακινήσεις δεν απαιτούν προ ταξιδίου check-up από την Κλινική, και ούτε χρήζουν αναγκαία τη λήψη προστατευτικών μέτρων, για την υγεία του κατοικιδίου μας.

Αν επιλέξετε τη μεταφορά εντός Ελλάδας με Μέσα Μεταφοράς, όπως ΚΤΕΛ, Τρένο ή Αεροπλάνο, οφείλετε να ακολουθήσετε τις Κρατικές οδηγίες και τις Απαιτήσεις της κάθε εταιρίας για ορθή και ασφαλή μετακίνηση των ζώων συντροφιάς. Στις περιπτώσεις αυτές πάντα κατά την κράτηση του εισιτηρίου ενημερώνουμε και ζητάμε διευκρινίσεις από το ανάλογο Τμήμα.

Σ’ όλες τις μετακινήσεις φροντίζετε να έχετε μαζί το Βιβλιάριο Υγείας του ζώου ή το Διαβατήριο, στα οποία μέσα υπάρχουν καταχωρημένα ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και η ορθή τήρηση της σειράς εμβολιασμών του κατοικιδίου. Όπως επίσης και το είδος των σκευασμάτων που χορηγήθηκαν, και η συχνότητα, για την Αντιπαρασιτική Θεραπεία.

Μεταφορά με αυτοκίνητο, τι πρέπει να προσέξω

Για την μετακίνηση με αυτοκίνητο, αν το ζώο μεταφέρεται με κλουβάκι θα πρέπει να ‘χετε μαζί σας πάνες ή εφημερίδες στην περίπτωση που θέλει να ουρήσει ή αφοδεύσει.

Για τα σκυλάκια προτείνονται στάσεις ανά περίπου δύο ώρες, για ούρηση, αφόδευση και κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, όμως, οι γάτες δε βγαίνουν εκτός οχήματος. Κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, εφόσον υπάρχει συνοδηγός, ανά διαστήματα μπορείτε να βγάζετε από το κλουβί το κατοικίδιο και να το ηρεμείτε με χάιδεμα.

Το άγχος της μεταφοράς και πως αντιμετωπίζεταιFVTO-TAJIDI

Στην περίπτωση της μετακίνησης με αυτοκίνητο είναι δυνατή η εξοικείωση, γι’ αυτό καλό είναι να κάνετε τις απαραίτητες προετοιμασίες. Αρχικά, ανάλογα με το κατοικίδιο προετοιμάζετε τον χώρο (κλουβί μεταφοράς, κάλυμμα πίσω καθισμάτων/σεντόνι/πετσέτα, ζώνες ειδικές κ.ά.). Κατόπιν, ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα εξοικείωσης του κατοικιδίου με τον χώρο του αυτοκινήτου. Αυτό περιλαμβάνει διαμονή/παιχνίδι στην καμπίνα του αυτοκινήτου κάποια λεπτά της μέρας για μερικές μέρες και έπειτα ολιγόλεπτες μετακινήσεις.

Αν, παρ’ όλες τις προσπάθειές σας, το κατοικίδιο παραμένει ανήσυχο, σε συνεννόηση με την Κλινική μπορείτε να χορηγήσετε ένα ήπιο ηρεμιστικό-αντιεμετικό χάπι πριν το ταξίδι ή/και κατά τη διάρκεια. Ακριβείς οδηγίες δίνονται ανά περίπτωση από την Κλινική.

Διαμονή σε ξένο χώρο

Η διαμονή σε έναν χώρο που δε γνωρίζουν αποτελεί μεγάλο στρεσσικό παράγοντα για τα περισσότερα κατοικίδια. Για την καλύτερη προσαρμογή καλό είναι μαζί να παίρνετε αντικείμενά του (αγαπημένα παιχνίδια, βούρτσες, χτένες, κουβερτούλα) και τις αγαπημένες του λιχουδιές, να μην το αφήνετε για πολλές ώρες μόνο στο νέο χώρο-αν αυτό είναι εφικτό. Και τέλος, 20’ πριν και 20’ μετά την έξοδό σας από τον χώρο αποφύγετε την επαφή/παιχνίδια/χάιδεμα για να συνηθίζει στην απουσία σας.

Ιατρικές συμβουλές

Η επίσκεψη σε περιοχές εκτός πόλης, και χώρες του εξωτερικού μπορεί να κρύβουν κάποιους κινδύνους για την υγεία του κατοικιδίου σας. Πριν την αναχώρησή σας καλό είναι να επικοινωνείτε με την Κλινική για τα απαραίτητα check-up και οδηγίες.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Ταξίδι με το κατοικίδιό μου