Μαρία Στογιάννου
Post by Δημοσιεύθηκε σε Blog

Δερματοφυτίαση

Η Δερματοφυτίαση είναι ασθένεια του δέρματος, η οποία οφείλεται σε μύκητες (Δερματόφυτα). Οι μύκητες αυτοί μολύνουν τους ιστούς που περιέχουν κερατίνη (εξωτερική στιβάδα δέρματος, τρίχωμα, νύχια). Προσβάλλουν τη Γάτα, τον Σκύλο, άλλα ζώα, και τον Άνθρωπο.

Από πού μπορεί να μολυνθεί το κατοικίδιο;

Η μετάδοση μπορεί να γίνει είτε άμεσα με την επαφή με μολυσμένο ζώο, είτε έμμεσα από αντικείμενα (πχ. Βούρτσες, Χτένες, Πετσέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μολυσμένα ζώα), ή/και το περιβάλλον (έδαφος μολυσμένο από τον γεώφιλο τύπο δερματοφύτων).

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θέτουν τον οργανισμό το ζώου περισσότερο ευάλωτο στην μόλυνση από Δερματόφυτα. Οι βασικότεροι είναι η Κακή διατροφή, η Κακή περιποίηση του ζώου και η Ανοσοκαταστολή του, λόγω πρωτογενών παθήσεων, όπως ενδοκρινικά νοσήματα, νεοπλασίες, FeLV/FIV στη γάτα κτλ.

Τι βλέπω στο ζώο μου;

Τα Δερματόφυτα αποδυναμώνουν το τρίχωμα με συνέπεια οι προσβεβλημένες περιοχές να μένουν χωρίς τρίχες. Η απώλεια του τριχώματος αυτή έχει κυκλικό σχήμα. Οι αλλοιώσεις μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές, και συνήθως τις βλέπετε σε κεφάλη, άκρα, ουρά.

Τα μολυσμένα νύχια παραμορφώνονται και μπορεί στη βάση τους να έχουν ένα υγρό ή κολλώδους υφής υλικό.

Σε μολυσμένες γάτες μπορεί να παρατηρηθεί κεχροειδής δερματίτιδα (κάτω από το τρίχωμα ψηλαφιόνται μικρές ξερές κρούστες).

!!!!Μερικές μολυσμένες γάτες είναι ασυμπτωματικές-δηλαδή ενώ είναι μολυσμένες δεν εμφανίζουν συμπτώματα από τη νόσο, παρ’ όλα αυτά κουβαλάνε και μεταδίδουν τους μύκητες.

Διάγνωση

Για την οριστική Διάγνωση, πέραν του Ιστορικού και της Κλινικής εικόνας, πρέπει να γίνει καλλιέργεια τριχών από τις προσβεβλημένες περιοχές. Τα Δερματόφυτα εκτός οργανισμού τείνουν να αναπτύσσονται αργά, γι’ αυτό τα αποτελέσματα της καλλιέργειας μπορεί να βγουν από λίγες μέρες ως 2 βδομάδες.

Για τη Διάγνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Λυχνία Wood’s, μια συσκευή με υπεριώδη λάμπα, με την οποία σκανάρονται οι περιοχές που εμφανίζονται οι αλλοιώσεις και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος τις βλέπουμε να φθορίζουν πράσινες. Όμως, επειδή δε φθορίζουν όλα τα Δερματόφυτα, ή/και ο φθορισμός μπορεί να οφείλεται σε τοπικά σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ζώο, ή λόγω εξιδρώματος, η χρήση της συσκευής αυτής δεν αποκλείει, ούτε επιβεβαιώνει με σιγουριά τη διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Η Δερματοφυτίαση αποτελεί αυτοπεριοριζόμενο νόσημα, σε 2-3 μήνες ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί και το περιορίζει. Εφόσον γίνει Διάγνωση, όμως, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην θεραπεία της για να αποφύγουμε την εξάπλωσή του μύκητα σ’ άλλα ζώα και στο περιβάλλον, όπως επίσης και για τη γρηγορότερη ανακούφιση του ζώου από την παρουσία των συμπτωμάτων. Η Θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση Συστηματικά αντιμυκητιακών, ή/και Τοπικά, ανάλογα με το περιστατικό.

Σημαντικό κομμάτι της Αντιμετώπισης για την εξάλειψη και την αποτροπή της μετάδοσής του, είναι:

  • Καθαρισμός του χώρου διαβίωσης (Καθαρισμός στρωμάτων, χαλιών, φίλτρων κλιματιστικού και κουζίνας)
  • Καθαρισμός των αντικειμένων του προσβεβλημένου ζώου (βούρτσες, χτένες, περιλαίμιο, κρεβάτι, παιχνίδια κτλ)
  • Θεραπεία όλων των ζώων που ζουν στο ίδιο σπίτι

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, πρακτικά, μετά την κλινική ίαση συστήνεται η συνέχιση της αγωγής για άλλες 30 μέρες.

Στη θεραπεία μπορεί να συμπεριληφθεί και ο εμβολιασμός κατά των Δερματοφύτων.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Δερματοφυτίαση