Μαρία Στογιάννου
Post by Δημοσιεύθηκε σε Blog

Υπερφλοιοεπινεφριδισμός ή Σύνδρομο Cushing του Σ

Ο Υπερφλοιοεπινεφριδισμός είναι μια Ενδοκρινοπάθεια, στην οποία παρατηρούνται μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα κορτικοστεροειδών ορμονών. Τα κορτικοστεροειδή είναι ορμόνες, που φυσιολογικά παράγονται από τα Επινεφρίδια και βοηθούν σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

Ποιά τα αίτια του Συνδρόμου Cushing;

Στα περισσότερα περιστατικά οφείλεται σε υπερέκκριση της επινεφριδιοφλοιοτρόπου ορμόνης (ACTH) από νεοπλάσματα στην Υπόφυση. Η Υπόφυση είναι ένας μικρός αδένας, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Από τον αδένα αυτό παράγονται διάφορες ορμόνες, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι αδενοτρόπες ορμόνες-ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Στον Υπερφλοιοεπινεφριδισμό η αδενοτρόπος ορμόνη που μας ενδιαφέρει είναι η επινεφριδιοφλοιοτρόπος ορμόνη ή κορτικοτροπίνη (ACTH), η οποία δρα στα Επινεφρίδια και προκαλεί την υπερπαραγωγή γλυκοκορτικοειδών.

Σ’ ένα μικρότερο ποσοστό η αιτιολογία είναι νεοπλάσματα που εντοπίζονται στα Επινεφρίδια. Τα Επινεφρίδια είναι αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, που βρίσκονται κοντά στους πρόσθιους πόλους των Νεφρών.

Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου λόγω μακροχρόνιας χορήγησης γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόνης), αυτή η κατάσταση ονομάζεται Ιατρογενής Υπερφλοιοεπινεφριδισμός. Παρατηρείται κυρίως σε ζώα που πάσχουν από Δερματοπάθειες, Αυτοάνοσα νοσήματα, Νευρολογικές διαταραχές και Πόνους των αρθρώσεων, όπου στη προτεινόμενη αγωγή βασικό ρόλο έχουν τα γλυκοκορτικοειδή.

Συμπτώματα

Εμφανίζεται σε ζώα μέσης ηλικίας (άνω των 6 ετών), κυρίως, ή μεγαλύτερα. Με εξαίρεση τον Ιατρογενή Υπερφλοιοεπινεφριδισμό, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί σ’ όλες τις ηλικίες.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από ζώο σε ζώο, καθώς εξαρτώνται από το επίπεδο της παραγωγής των ορμονών, και τη διάρκεια της κατάστασης.
Τα βασικότερα είναι τα εξής:

 • Πολυουρία-Πολυδιψία
 • Πολυφαγία
 • Μυϊκή αδυναμία-Μυϊκή ατροφία
 • Δερματοπάθειες (υποτρίχωση-αλωπεκία, λέπτυνση του δέρματος, σκουροχρωμία κά)

Διάγνωση

Ο κλινικός Κτηνίατρος πέραν της συμβατής κλινικής εικόνας και του ιστορικού, για να καταλήξει σε οριστική διάγνωση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ειδικές εργαστηριακές και μη εξετάσεις.

Για την εκτίμηση της γενικής κατάστασης του ζώου, και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων/ ή τον εντοπισμό συνυπαρχόντων παθολογικών καταστάσεων προτείνει:

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Γενική ανάλυση ούρων
 • Βιοχημικές εξετάσεις αίματος

Έπειτα, ακολουθούν οι Ειδικές Εξετάσεις:

 • Εξέταση αίματος που ελέγχει την ανταπόκριση των επινεφριδίων στην χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (το ζώο μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει ένα 24ωρο στην Κλινική, καθώς για τη λήψη των δειγμάτων αίματος (2-3 στον αριθμό, ανάλογα με τη μέθοδο) ακολουθείται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
 • Εξέταση αίματος για την ανεύρεση της τιμής της Επινεφριδιοφλοιοτρόπου ορμόνης
 • Υπέρηχο κοιλίας, ή/και Ακτινογραφία κοιλίας
 • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για τον έλεγχο της Υπόφυσης

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ιατρογενής Υπερφλοιοεπινεφριδισμός
Σταδιακή διακοπή της χορήγησης των γλυκοκορτικοειδών.

Υπερφλοιοεπινεφριδισμός Επινεφριδικού τύπου
Χειρουργική αφαίρεση ολική ή μερική του προσβεβλημένου επινεφριδίου. Την μερική αφαίρεση ακολουθεί η χορήγηση κορτικοστεροειδών, καθώς το παραμένον τμήμα του επινεφριδίου θα χρειαστεί μερικές μέρες ή βδομάδες μέχρι την επαναφορά της λειτουργικότητάς του.

Υπερφλοιοεπινεφριδισμός Υποφυσιακού τύπου ή Επινεφριδικού τύπου ΜΗ χειρουργήσιμου
Σ’ αυτά τα περιστατικά ακολουθείτε μια εφ’ όρου ζωής αγωγή, με φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες καταστέλλουν την υπερπαραγωγή των κορτικοστεροειδών.
Για να καταλήξουμε στην κατάλληλη δόση, πρέπει στην αρχή τακτικά-ανά βδομάδες, κι έπειτα σε πιο αραιά διαστήματα 6-12 μηνών, να έρχεστε στην Κλινική και να κάνουμε κάποιες μετρήσεις. Στο χρονικό αυτό διάστημα σας παροτρύνουμε να κρατάτε ημερολόγιο, στο οποίο ανά βδομάδα θα καταγράφεται τα εξής:

 1. Όρεξη (δεν πρέπει να μειώνεται)
 2. Κατανάλωση νερού (δεν πρέπει να μεταβάλλεται)
 3. Διάθεση/Ενέργεια (δεν πρέπει να μεταβάλλεται)

Πότε πρέπει να καλέσετε στην Κλινική

Σε περίπτωση διαπίστωσης αλλαγής στην Όρεξη, Κατανάλωση νερού, Εμετούς-Διάρροιες μετά την έναρξη της θεραπείας, εμφάνιση Απάθειας ή Αδυναμίας του ζώου επικοινωνείτε ΑΜΕΣΑ με την Κλινική.
Όπως επίσης και για οποιαδήποτε διευκρίνιση για την φαρμακευτική αγωγή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Μην αφήνετε το ζώο χωρίς θεραπεία.
Μην χορηγείτε δόση μεγαλύτερη της συνιστώμενης.
Μην χορηγείτε άλλα φάρμακα πριν έρθετε σε επικοινωνία με την Κλινική.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Υπερφλοιοεπινεφριδισμός ή Σύνδρομο Cushing του Σ