Μαρία Στογιάννου
Post by Δημοσιεύθηκε σε Blog

Επιληπτικές κρίσεις

Θα ξεκινήσω την ενότητα αυτή συμβουλεύοντάς σας να μην αγχώνεστε. Οι επιληπτικές κρίσεις, ναι είναι μια κατάσταση που πολλές φορές ακολουθεί σοβαρά νοσήματα, όμως στα περισσότερα περιστατικά είναι φαρμακευτικά ελεγχόμενη. Από εσάς θέλουμε καλή συνεργασία, να εφαρμόζετε ορθά την προτεινόμενη αγωγή και να προσκομίζεται το ζώο σας για τα καθορισμένα check-up.

Επιληπτική κρίση:

Η επιληπτική κρίση συμβαίνει λόγω υπερβολικής, ανοργάνωτης ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και δεν αποτελεί συνειδητά ελεγχόμενη διαδικασία.

Μέρες, ώρες ή λεπτά πριν τις κρίσεις συνήθως προηγείται μια ασυνήθιστη συμπεριφορά του ζώου, αλλαγή της διάθεσης, αλλαγή της οπτική συμπεριφοράς (κρύψιμο), ανησυχία, κλαψούρισμα, ουρλιαχτό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αύρα.

Η αληθής κρίση παρουσιάζεται με αλλαγές συνειδητού-ασυνείδητου, απώλεια της ισορροπίας-το ζώο πέφτει στο πάτωμα και ξαπλώνει στα πλάγια, μυϊκή σύσπαση των άκρων (κωπηλατισμό, σπασμούς, ποδηλατισμός) ή/και κινήσεις ‘’μασήματος τσίχλας’’, έντονη έκκριση σάλιου, έκκριση ούρων και πιο σπάνια κοπράνων.

Δεν υπάρχει ανταπόκριση στις λεκτικές εντολές μας.

Μετά την κρίση ακολουθεί τα στάδιο της ανάρρωσης. Μερικά ζώα συνεχίζουν να μένουν στο πάτωμα για λίγα λεπτά, ενώ άλλα πέφτουν σε βαθύ ύπνο. Τα περισσότερα ζώα είναι αποπροσανατολισμένα και μπορεί να περιπλανιούνται και να σκουντουφλούν άσκοπα και ακούραστα. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή τύφλωση και κώφωση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διαρκέσει λεπτά ως ώρες, πιο σπάνια για μέρες ή περισσότερο.

Όταν διαπιστώσετε κάποιο επεισόδιο κρίσης, φέρνετε το ζωάκι στην Κλινική για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (βοηθάει αν έχετε τραβήξει κάποιο βίντεο κατά τη διάρκεια της κρίσης). Επίσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης καλό είναι να αποφύγετε οποιονδήποτε χειρισμό του ζώου για να μην τραυματιστείτε-το ζωάκι μας δεν ελέγχει τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Ποιές οι πιθανότερες αιτίες;;

 • Αίτια που εντοπίζονται ενδοκρανιακά:
  • Εκ γεννηθείς δυσμορφίες του εγκεφάλου, όπως ο υδροκέφαλος (συλλογή υγρού στον εγκέφαλο),
  • Μόλυνση και φλεγμονή στον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα από πχ τον ιό της νόσου του Carre, τον ιό της Λύσσας κα),
  • Αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων του εγκεφάλου,
  • Τραύματα στον εγκέφαλο που έχουν ως αποτέλεσμα την ίνωση περιοχών του εγκεφάλου,
  • Νεοπλάσματα του εγκεφάλου (πρωτογενή, ή μεταστατικά),
  • Ιδιοπαθής.
 • Αίτια που εντοπίζονται εξωκρανιακά:
  • Έκθεση σε τοξικές ουσίες,
  • Υπογλυκαιμία ή Υποασβεστιαιμία στο αίμα,
  • Σοβαρές ηπατοπάθειες.

Και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Έχοντας ζωάκι με διαγνωσμένη κατάσταση επιληπτικών κρίσεων θα χρειαστεί να δίνετε κάποια φάρμακα, πάντα σε συνεννόηση με την Κλινική. Στην αρχή θα χρειαστεί να κάνετε καταγραφή του αριθμού και της διάρκειας των επιληπτικών κρίσεων. Και τακτικά θα πρέπει να γίνονται κάποιες εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση του φαρμάκου. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κριθεί απαραίτητο να δίνετε στο ζωάκι σας εφόρου ζωής, ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο στο οποίο οφείλονται οι κρίσεις.

Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι αρχικώς να εξαλειφτεί το αίτιο, αν αυτό είναι εφικτό. Σε άλλη περίπτωση χορηγούνται φάρμακα που περιορίζουν τις κρίσεις.

Περιστατικό κατά το οποίο παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες κρίσεις, μεταξύ των οποίων δε μπορεί το ζώο να ανακτήσει τη συνείδησή του, ονομάζεται status epilepticus, και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του ζώου-θέλει επείγουσα αντιμετώπιση.

Κρίσεις 20 λεπτών και μεγαλύτερες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο του ζώου, και ως αποτέλεσμα και σ’ άλλα σημεία του σώματός του. Γενικά, να θυμάστε σε περιστατικά κρίσεων διάρκειας άνω των 5’ το ζώο πρέπει να προσκομίζεται στην Κλινική.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Επιληπτικές κρίσεις