Μαρία Στογιάννου
Post by Δημοσιεύθηκε σε Blog

Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FelV)

Η Ιογενής Λευχαιμία της Γάτας ή FeLV της Γάτας, οφείλεται σε έναν ρέτρο-ιό, που προσβάλλει τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος προκαλώντας ογκογένεση. Ο ιός της Λευχαιμίας δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Τρόποι μετάδοσης

Ο ιός μεταδίδεται από γάτα σε γάτα μέσω των σωματικών υγρών:

 • Σάλιο κατά το δάγκωμα.
 • Ούρα, Ρινικές και Οφθαλμικές εκκρίσεις όταν μολυσμένες και μη γάτες διαβιούν στο ίδιο περιβάλλον για αρκετό χρονικό διάστημα (παίζουν μεταξύ τους/γλείφονται, μοιράζονται την ίδια αμμοδόχο, τα ίδια μπολ φαγητού/νερού). Είναι ασυνήθιστη η μετάδοση της νόσου από γάτα σε γάτα με μια μόνο επαφή.
 • Ενδομητρίως, μέσω του πλακούντα, στα έμβρυα γατάκια, ή με το Γάλα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα μολυσμένα έμβρυα μπορεί να πεθάνουν στη μήτρα πριν γεννηθούν, να αποβληθούν, να πεθάνουν λίγες μέρες μετά τη γέννα, ή αν επιβιώσουν να παραμείνουν διαλείποντα άρρωστα ζώα.

Ποια συμπτώματα βλέπω στη γάτα μου;

Τα συνηθέστερα κλινικά συμπτώματα σε γάτα προσβεβλημένη από τον ιό της Λευχαιμίας είναι:

 • Ανορεξία-Απώλεια σωματικού βάρους
 • Αφυδάτωση-Αδυναμία/Κατάπτωση
 • Πυρετός
 • Επιπεφυκίτιδα
 • Ρινίτιδα
 • Στοματίτιδα
 • Εμετοί/Διάρροιες
 • Νευρικά συμπτώματα

Επειδή ο ιός προσβάλλει και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οι γάτες είναι ευαίσθητες στις επιμολύνσεις από άλλους μικροοργανισμούς-ασθένειες, γι’ αυτό και τα συμπτώματα ποικίλουν.

Οι γάτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικές για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και γάτες που παραμένουν ασυμπτωματικές σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, διασπείροντας με τα σωματικά υγρά τους τον ιό, αυτές οι γάτες ονομάζονται φορείς.

Η Διάγνωση της νόσου βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Η οριστική διάγνωση γίνεται με ειδική εξέταση αίματος, στην οποία ανιχνεύεται η ύπαρξη αντισωμάτων κατά του ιού.

Πώς αντιμετωπίζεται η Λευχαιμία της Γάτας;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της νόσου αυτής, γι’ αυτό η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας. Στα μέτρα αντιμετώπισής της περιλαμβάνονται η καταπολέμηση των συμπτωμάτων και η θεραπεία των δευτερογενών επιπλοκών ή άλλων παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να συνυπάρχουν. Για την θεραπεία μπορεί να χορηγηθούν, επιπλέον, δυο τύποι φαρμάκων: οι ρυθμιστές του ανοσοποιητικού, οι οποίοι ενδυναμώνουν το σύστημα αυτό, και τα αντιικά, τα οποία εμποδίζουν την περαιτέρω αντιγραφή του ιού-εξάπλωσή του. Η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας της γάτας. Τέλος, προσοχή πρέπει να δίνεται στη σωστή διατροφή της γάτας ως προς την πληρότητα και την ποιότητα

Η εξέλιξη και η σοβαρότητα της νόσου διαφέρει από γάτα σε γάτα. Η πρόγνωση είναι επιφυλακτική, οι περισσότερες ασθενείς γάτες επιβιώνουν 2-3χρόνια.

Πρόληψη

Στην πρόληψη περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Διαμονή της γάτας σας μέσα στο σπίτι
 • Αποφυγή επαφής της με γάτες αγνώστου ιστορικού
 • Εμβολιασμός κατά της νόσου (επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% τη γάτα μας από την προσβολή από τον ιό)

Γάτες διαγνωσμένες με FeLV πρέπει να περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους, ώστε ΠΡΩΤΟΝ να εμποδίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, και ΔΕΥΤΕΡΟΝ να τις προστατεύσουμε από την προσβολή από άλλες ασθένειες. Επιπλέον, ο τακτικός έλεγχος στην Κλινική για δευτερογενείς μολύνσεις, αναιμία ή εμφάνιση νεοπλασιών, είναι απαραίτητος.

Σε σπίτια που διαβιούν πολλές γάτες, οι γάτες με FeLV πρέπει να ζουν χωριστά από τις υπόλοιπες.

Γάτες θετικές-Εμβολιασμοί

Οι ασυμπτωματικές γάτες μπορούν να κάνουν τους τακτικούς εμβολιασμούς, αν η έκθεση τους μ’ άλλες γάτες είναι αναπόφευκτη (βγαίνουν και εκτός σπιτιού), ώστε να ενισχύεται η άμυνά του οργανισμού τους.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαρία Στογιάννου

Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FelV)