Μαρία Στογιάννου
Post by Δημοσιεύθηκε σε Blog

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σκύλου & γάτας

Η Νεφρική Ανεπάρκεια των κατοικιδίων δε διαφέρει από αυτή του ανθρώπου.

Λίγα λόγια για τη Φυσιολογία των Νεφρών

Ο Σκύλος και η Γάτα έχουν δυο νεφρούς, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς. Η κύρια λειτουργία των Νεφρών είναι η παραγωγή του Ούρου, με το οποίο απομακρύνονται από τον οργανισμό τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Το ούρο μεταφέρεται μέσω λεπτών σωληναρίων (ουρητήρες) στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια αποβάλλεται από αυτή με τον μηχανισμό της ούρησης. Επιπρόσθετα, οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση του επιπέδου των υγρών του σώματος, των ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας στα φυσιολογικά επίπεδα. Όπως επίσης είναι και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Η παρουσία τους στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας. Είναι πιθανό ένας οργανισμός να καταφέρει να ζει και με τον ένα νεφρό. Αν όμως σταματήσουν και οι δυο νεφροί να λειτουργούν (κατάσταση η οποία ονομάζεται οξεία νεφρική ανεπάρκεια), ο οργανισμός δε θα καταφέρει να επιβιώσει αν δεν αναστραφούν οι βλάβες άμεσα.

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ)

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι η κατάσταση στην οποία οι νεφροί λειτουργούν ανεπαρκώς. Ανιχνεύσιμα σημάδια της ΧΝΑ πρωτοεμφανίζονται όταν η βλάβη έχει φτάσει στο 75% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι οι νεφροί έχουν μεγάλη ικανότητα να αντιστρέφουν ή/και να αντέχουν για μήνες ή/και χρόνια χωρίς το ζώο να παρουσιάζει συμπτώματα.

Η ΧΝΑ είναι σοβαρή κατάσταση και μπορεί να εμφανιστεί σ’ όλες τις ηλικίες. Όμως, όπως και στον άνθρωπο, όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισής της.

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια, όπως:

 • Συγγενή και Κληρονομικά νοσήματα των νεφρών (δυσπλασία νεφρών, πολυκυστικοί νεφροί)
 • Χρόνια ιδιοπαθής διάμεση νεφρίτιδα
 • Σύνδρομο της κατώτερης ουροφόρου οδού στη Γάτα
 • Τοξικώσεις
 • Φλεγμονώδη ή λοιμώδη νοσήματα
 • Νεοπλασίες
 • Εμφράξεις στο ουροποιητικό κ.ά.


Τα κλινικά συμπτώματα που μπορεί να διαπιστώσετε σε ζώο με ΧΝΑ είναι:

 • Κατάπτωση, Λήθαργος
 • Ανορεξία, Απώλεια Σωματικού Βάρους
 • Πολυουρία-Πολυδιψία
 • Εμετοί, Ναυτία

Η Διάγνωση περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις. Αρχικά, γίνεται μια Γενική Εξέταση Αίματος για να ελεγχθεί η γενική κατάσταση του. Έπειτα ελέγχονται οι βασικές Βιοχημικοί παράμετροι στο αίμα, με κυρίαρχο ρόλο τις παραμέτρους-δείκτες της λειτουργίας των νεφρών. Επίσης, γίνεται Ανάλυση Ούρου και Υπέρηχος Κοιλίας. Μπορεί να προταθούν κι άλλες εξετάσεις, όπως καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα ούρων, ακτινογραφίες κτλ ανάλογα με το περιστατικό.

Αντιμετώπιση ΧΝΑ

Γενικά, σκοπός της θεραπείας είναι να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των νεφρών, τα συμπτώματα που προκύπτουν από την μείωση της λειτουργικότητας των νεφρών, καθώς και της υποκείμενης αιτίας.
Στην αντιμετώπιση λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

 • Αντιμετώπιση αιτίου (όταν αυτό είναι εφικτό)
 • Αντιμετώπιση αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών
 • Αντιμετώπιση εμέτων
 • Αντιμετώπιση αναιμίας
 • Αντιμετώπιση υπέρτασης

Ζώα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται νοσηλεία για την χορήγηση υγρών και φαρμάκων ενδοφλεβίως έως ότου ισορροπήσουν, και έπειτα μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι. Σε μερικά περιστατικά μπορεί να προταθεί και η κατ’ οίκον χορήγηση υγρών υποδορίως.

Εφόσον έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο και μπορεί το ζώο να επιστρέψει σπίτι, συστήνεται Ειδική δίαιτα με μειωμένες σε ποσότητα πρωτεΐνες υψηλής αξίας, χαμηλό φώσφορο και νάτριο, για τη μείωση του φόρτου εργασίας των νεφρών και της πίεσης του αίματος, και Συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την υποβοήθηση της ορθής λειτουργίας των νεφρών (δεσμευτές φωσφόρου).

Μη ξεχνάτε ΠΑΝΤΑ πρέπει να υπάρχει καθαρό και άφθονο νερό για το ζώο.

  Μαρία Στογιάννου

DVM (ΣΣΑΣ-ΑΠΘ) 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαρία Στογιάννου

Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σκύλου & γάτας