Δημοσιεύθηκε σε Blog

Η παχυσαρκία στον σκύλο και την γάτα

Η παχυσαρκία αποτελεί το συχνότερο μεταβολικό νόσημα τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως αποτελεί μείζον ιατρικό πρόβλημα και αφορά την υγεία και την ποιότητα ζωής του ζώου.

Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό νόσημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που είναι συχνός, ιδιαίτερα στις γάτες, και προκαλεί ποικίλα προβλήματα στην υγεία του ζώου. Η υπέρμετρη αύξηση βάρους επιδεινώνει τις περιπτώσεις όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε καρδιακή ανεπάρκεια κι έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε πεπτικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Η παχυσαρκία προκαλεί ή/κι επιδεινώνει ορθοπαιδικές παθήσεις, κυρίως στο σκύλο, κι αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά την αναισθησία και των χειρουργικών επεμβάσεων στο ζώο. Επιπρόσθετα, έχει μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση της δυστοκίας αλλά και κάποιων νεοπλασμάτων όπως τα λιπώματα και τα καρκινώματα. Τέλος, η παχυσαρκία μειώνει την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής του ζώου, η οποία σε μελέτες έχει αναφερθεί ότι μπορεί να είναι έως και 2 χρόνια, κι επηρεάζει αρνητικά την ευζωία του.


Ο σημαντικότερος λόγος που οδηγεί στην εμφάνιση της παχυσαρκίας τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα είναι η αυξημένη προσφερόμενη σε ενέργεια τροφή. Αυτό συμβαίνει λόγω παράθεσης τροφής αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος αλλά και τροφών όπως μαγειρευτά φαγητά, κάποιων κονσερβών και «λιχουδιών».
Στην εμφάνισή της μπορεί να συμβάλλει η παρουσία άλλων ζώων όταν προσφέρεται τροφή, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση τρώνε λαίμαργα και μεγαλύτερες ποσότητες λόγω ανταγωνισμού. Επίσης, η κατά βούληση κι ανεξέλεγκτη διατροφή ή ο λανθασμένος αριθμός γευμάτων ανά ημέρα και ζώο, μπορούν να οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Τέλος, η μειωμένη κινητική δραστηριότητα του ζώου, η στείρωση, η φυλή και το φύλο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του νοσήματος.
Καλό θα ήταν λοιπόν να μην φτάσει το κατοικίδιο στο στάδιο της παχυσαρκίας, όπου οι επιπτώσεις είναι πολλές, και το σημείο-κλειδί γι’ αυτό είναι η πρόληψη!


Είναι σημαντικό να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το βάρος του ζώου μας (καθιερώστε να επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας σχετικά συχνά π.χ. ανά 2 μήνες απλά για ένα ζύγισμα ή μάθετε να ζυγίζετε το σκύλο ή τη γάτα σας στο σπίτι σας- παίρνουμε το ζώο αγκαλιά και ζυγιζόμαστε μαζί του, μετά το αφήνουμε κάτω, ζυγιζόμαστε κι αφαιρώντας το βάρος μας από το συνολικό βάρος βλέπουμε πόσο ζυγίζει το ζώο).
Επίσης, μετά την στείρωση ,σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου, μειώνουμε τη ποσότητα τροφής που ταḯζουμε ή αλλάζουμε τη τροφή με μία που είναι σχεδιασμένη για ζώα στειρωμένα ή με τάση για παχυσαρκία (τύπου light). Ιδανικά η αλλαγή αυτή καλό είναι να γίνεται περίπου 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση για να μην στρεσάρουμε περισσότερο το ζώο.
Στην περίπτωση που το ζώο διαγνωστεί από τον κτηνίατρο ως υπέρβαρο, θα πρέπει να σχεδιαστεί το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι μοναδικό για το κάθε ζώο και να τηρηθεί αυστηρά από τον ιδιοκτήτη.


Οι αλλαγές που θα παρατηρήσει ο ιδιοκτήτης στο ζώο όταν αυτό θα χάνει βάρος είναι θεαματικές, καθώς η κινητικότητά του θα αυξηθεί, δεν θα κουράζεται πια τόσο εύκολα και θα αποκτήσει ξανά ζωντάνια. Παράλληλα όμως θα έχει μειωθεί η πιθανότητα για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών στην υγεία του ζώου.
Συμπερασματικά λοιπόν, η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό νόσημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η καλύτερη αντιμετώπιση για το κάθε πρόβλημα είναι η πρόληψη!

Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Η παχυσαρκία στον σκύλο και την γάτα