Δημοσιεύθηκε σε Blog

Αλλεργίες στους σκύλους

Στο σκύλο εμφανίζονται διαφόρων τύπων αλλεργίες οι οποίες μπορεί να παρουσιαστούν με δερματικά συμπτώματα (λόγω κνησμού-φαγούρας και μπορεί να οφείλονται σε κάποιο συστατικό της τροφής ή κάποιο αλλεργιογόνο από το περιβάλλον π.χ. γύρη ,σκόνη κλπ) ή/και πεπτικά συμπτώματα (εμετούς, διάρροιες και κυρίως οφείλονται σε συστατικά της τροφής).
Μπορεί όμως να προκληθεί και οίδημα (πρήξιμο) στα βλέφαρα, τα χείλη, τη γλώσσα, διάφορα σημεία του δέρματος στο κεφάλι και το σώμα του ζώου με τη μορφή οιδηματικών πλακών (πομφοί) ακόμη και κατάρρευση του ζώου (αλλεργικό shock).

Η τελευταία μορφή είναι και η πιο σοβαρή και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση με χορήγηση κορτιζόνης ή/και αντιισταμινικών φαρμάκων. Συνήθως οφείλεται σε τσίμπημα εντόμων, σκορπιών, φιδιών κλπ ή ενδεχομένως την επαφή του ζώου με κάποιο φυτό π.χ. τσουκνίδα, στο οποίο ο οργανισμός του αντιδρά με αλλεργική αντίδραση.

 

Επίσης εμβόλια και διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις τέτοιου τύπου. Η αντίδραση παρουσιάζεται σύντομα μετά το ερέθισμα (συνήθως στα πρώτα 30 λεπτά) και έχει ξαφνική εμφάνιση, δηλαδή το ζώο απότομα μέσα σε λίγα λεπτά παρουσιάζει τα οιδήματα τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό, ταχύπνοια (λαχάνιασμα) και ανησυχία. Σπάνια μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία, εκτός ίσως από τα δήγματα φιδιών, τα νήγματα σκορπιών, σφιγγών (συνήθως το ζώο διαμαρτύρεται έντονα όταν τσιμπηθεί ή δαγκωθεί και μετά πρήζεται) και τους εμβολιασμούς. Σε περίπτωση που είναι εφικτή η άμεση μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο (π.χ. 15-20 λεπτά) αυτό συνίσταται, ενώ αν η ώρα ή το μέρος του συμβάντος δε βοηθούν σε αυτό, πρέπει να χορηγηθεί στο ζώο κορτιζόνη σε ενέσιμη (κατά προτίμηση) ή από του στόματος (χάπι) μορφή (κατά προτίμηση μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με κτηνίατρο).

Ανάλογα με τον τύπο του συμβάντος και την ένταση των συμπτωμάτων, ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εξ ολοκλήρου υπό την καθοδήγηση του κτηνιάτρου με τα παραπάνω φάρμακα, ή αν η περίπτωση είναι σοβαρότερη ο στόχος των φαρμάκων είναι η υποχώρηση των συμπτωμάτων και το κέρδος χρόνου μέχρι ο σκύλος να μεταφερθεί σε κτηνίατρο.

Σε περίπτωση τσιμπήματος σκορπιού ή φιδιού που ενδεχομένως είναι δηλητηριώδη, αν το τσίμπημα έχει γίνει σε κάποιο άκρο (πόδι) του ζώου, συνίσταται η εφαρμογή ίσχαιμης περίδεσης (π.χ. κομμάτι ύφασμα, σχοινί, λάστιχο) πάνω από το σημείο του τσιμπήματος προκειμένου να σταματήσουμε τη ροή αίματος στο συγκεκριμένο άκρο και τη διάχυση του δηλητηρίου στο υπόλοιπο σώμα. Εξυπακούεται ότι αυτό δεν εφαρμόζεται αν το τσίμπημα το δέχτηκε ο σκύλος στο πρόσωπο ή το κεφάλι (!!) και ότι αν χορηγήσουμε στο ζώο ενέσιμη κορτιζόνη, αυτό θα γίνει στους μυς άλλου από το προσβεβλημένο άκρο

Βρίσκεστε εδώ: Home Cura Animalis Blog Αλλεργίες στους σκύλους